Gedrag en Opvoeding

Doelstelling van hondenschool en gedragscentrum "Hondsvertrouwen".

Kennis verspreiden over "Gedrag en Opvoeding" van de hond.

 

Hondenschool en gedragscentrum "HONDSVERTROUWEN" heeft zich tot doel gesteld om bazen en honden zo te begeleiden, dat er een echte, natuurlijke en ontspannen samenwerking ontstaat tussen baas en hond.

Het begrijpen van hondengedrag in zijn meest natuurlijke vorm, is de belangrijkste peiler om deze samenwerking te bereiken.

Weten waarom een hond doet zoals hij doet.

  • Dat een hond een van de meest sociale wezens is en wel zo sociaal dat hij kan samenwerken met een geheel andere soort “DE MENS”. Dit doet de hond 24 uur per dag 7 dagen in de week. Andere huisdieren kunnen dit niet.
  • Realiseren dat een hond een heel andere belevingswereld heeft dan ons. Zijn zintuigen werken totaal anders, waardoor het functioneren in onze drukke mensenwereld een hele opgaaf is.
  • Dat honden zeer vredelievend zijn en als het kan geen agressie willen gebruiken naar elkaar en naar mensen toe. Dit kun je van de mens, waar hij mee samenleeft niet altijd zeggen.
  • Honden onderling zijn: conflict vermijdende en conflict oplossende dieren. Sommige mensen denken dat de opvoeding van een hond, regelmatig een harde hand nodig heeft. Dit is totaal onjuist.
  • De inzichten van de “Kalmerende signalen” zijn noodzakelijk om het hondengedrag in zijn totaliteit te begrijpen.

De methodiek van Turid Rugaas, met als basis de kennis van de “kalmerende signalen”, hebben mij zoveel inzichten gegeven, dat ik bazen en hun honden kan begeleiden naar een begripvolle samenwerking tussen beide.

 Anja Doove en Turid Rugaas tijdens een van Turid Rugaas haar seminars.

  • De methode welke hondenschool "Hondsvertrouwen" gebruikt is een zeer hondvriendelijke methode.
  • Je leert communiceren met je hond in plaats van corrigeren.
  • Je leert je hond te begrijpen door onder andere lichaamssignalen te herkennen. Zoals “kalmerende” en “stress” signalen.
  • Je leert je hond zo te begeleiden, dat de hond zo min mogelijk stress ondervindt, daardoor wordt en blijft je hond in balans en kan hij beter met de prikkels van zijn drukke omgeving omgaan. Ga naar de site van www.dogpulse.org   voor meer inzichten wat wel en geen stress veroorzaakt bij een hond.
  • Hierdoor worden gedragsproblemen zoals druk en/of agressief gedrag, voorkomen.
  • Een ontspannen in balans zijnde hond, zal minder snel lichamelijke aandoeningen / ziekten ontwikkelen. Chronische stress is de oorzaak van veel lichamelijke klachten.

 

Er wordt gelopen met een 3 meter lange lijn.

Mooi gebruik 3 meter lijn, hond is ontspannen.

Hierdoor krijgt de hond meer ruimte om met zijn omgeving om te gaan, zoals snuffelen, communiceren naar andere honden, zelfstandig worden, enz.

Door de ruimere en toch veilige bewegingsvrijheid voor de hond, krijg je een sociale, in balans zijnde hond die goed met zijn omgeving om kan gaan.

Het "wandelen zonder trekken", is door de 3 meter lijn, goed aan te leren.

De voordelen van 3 meter lijn.
Met een lange lijn van 3 meter wandelen honden van nature rustiger omdat ze meer vrijheid ervaren. Ze krijgen de ruimte om te snuffelen en te ontdekken, waarbij geen spanning op de riem staat. Voor de meeste honden is wandelen de leukste activiteit, waarop honden rustig de tijd willen nemen om eventjes te snuffelen, lekker te lopen op hun eigen tempo en de omgeving verkennen. Met een korte riem of een uitrolriem, trekken honden sneller en zijn ze onrustiger. Wanneer je de 3 meter riem gebruikt in combinatie met een goed passend tuig, zul je merken dat je prettiger wandelt met jouw hond.

Met de 3 meter lijn de ruimte krijgen, om met de neus, op ontdekkingstocht te gaan.

Hoe wandel je ontspannen?
Honden houden ervan om veel te snuffelen op hun eigen tempo. Wandel daarom op een rustig tempo, waarbij de je vrijheid geeft aan jouw hond én toch de veiligheid in de gaten kunt houden. Aan de korte riem gaat dat vaak wat moeilijker, omdat de hond zijn eigen tempo vaak niet zelf kan bepalen. Wanneer je ontspannen en rustig wilt wandelen, kun je dit het beste doen door te wandelen met een 3 meter lijn. Hiervoor moet je geen uitrolriem/flexilijn gebruiken, maar een normale 3 meter lange lijn. Op een uitrolriem/flexilijn staat namelijk altijd druk, de hond moet de riem eruit trekken, waardoor de hond niet ontspannen leert lopen. Daarnaast leert een hond te trekken, omdat hij leert dat hij alleen vooruit komt, als hij trekt om en daar door continu spanning te voelt op de riem.

Het wandelt voor de hond veel prettiger wanneer hij geen druk voelt op de halsband of het tuig en daar zal hij ook rustiger van worden. Wandel op een rustig tempo, hierdoor gaan honden automatisch meer snuffelen. Als de hond ergens snuffelt, geef de hond hiervoor de tijd en blijf even stilstaan.

Dankzij de 3 meter lijn, leren bazen beter te communiceren met hun hond.

Geef de hond de ruimte en vrijheid waar dit mogelijk is en hou hierbij de veiligheid in de gaten. Probeer het maar eens uit en kijk wat voor verschil dit zal maken.

De 3 meter lijnen zijn te koop bij "Hondsvertrouwen".