Tips aanschaf puppy

 

Een gezonde, vrolijke, in balans zijnde pup, dat is wat alle nieuwe hondenbaasjes graag willen hebben.

Alleen komt het jammer genoeg nog heel vaak voor dat puppy's op hun jonge leeftijd, al wat "schade" op hebben gelopen.   Zowel   lichamelijk   als   geestelijk, voordat ze bij hun nieuwe baasjes in huis komen.

Waar op moet je letten bij de aanschaf van:  EEN PUP OF JONGE HOND.

Dit artikel bestaat uit diverse tips. Je kunt scrollen of op de onderstaande link klikken.

  • #Puppy kopen!!! Ontmasker de foute fokker.
  • #Uitgebreidere tips waarop je moet letten als je een pup wilt aanschaffen.
  • #Foute fokkers: hondenhandel levert veel geld op !!!
  • #Welke leeftijd kun je de pup het beste mee naar huis nemen.
  • #Tips voor goede fokker. Pup blijft langer in nest. Hoe pup het beste te begeleiden?

++++++++++++

De duidelijke tekeningen zijn gemaakt door de LICG ofwel Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.

Heel veel mensen die graag een pup in hun huis willen verwelkomen, maken cruciale fouten bij het uitkiezen van de plek waar ze het puppy willen gaan kopen.

Tip 1 Voor goede socialisatie en om voldoende aandacht te kunnen geven aan de puppy's, heeft een goede fokker 1 of hooguit 2 nestjes.

 

 

Tip 2: Is de moederhond aanwezig !!!! Belangrijk ook dat de moederhond en de puppy's nog dagelijks regelmatig contact hebben met elkaar, voor de belangrijke opvoeding van de pups.

 

 

 

 

 

 

 

Tip 3: Puppy's hebben net als jonge baby's, veel behoefte aan de 3 R's = REINHEID - RUST - REGELMAAT. Deze 3 items zijn heel belangrijk voor het goed opgroeien van de puppy's. Vooral Rust wordt nogal eens vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 4: neem de tijd om een beslissing te nemen. Bij een goede fokker kun je gerust meerdere malen terug komen om te kijken.

 

 

Tip 5. Goed gesocialiseerde puppy's zijn vrij en nieuwsgierig naar mensen toe. Koop geen puppy dat schuw is en/of wil weg vluchten.

 

Tip 6. Een registratie chip, wordt zo rond de 7 weken, via een injectie bij de pup onderhuids ingebracht. Dit is in Nederland verplicht en zorgt dat je pup geregistreerd is in een databank. Een goede fokker heeft dit altijd op de juiste manier geregeld.

 

 

 

 

 

 

 

Tip 7. De registratie chip heeft een barcode, deze barcode hoort in het honden inentingspaspoort van de hond zijn geplakt. De inentingen, welke de pup heeft gekregen en de barcode van de chip, horen samen in het paspoort te staan. Een goede fokker heeft dat altijd geregeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer tips en informatie over aanschaf pups, klik op onderstaande link.

https://www.licg.nl/foute-fokker/

++++++++++++++++++++++

Uitgebreidere tips waarop je moet letten als je een pup wilt aanschaffen.

Mijn hond Djive als puppie leeftijd rond de 2 weken. In een degelijke werpkist met een houten rand erin zodat de puppies niet per ongeluk plat gedrukt kunnen worden door de moederhond.

De meeste mensen kunnen natuurlijk niet wachten totdat ze hun puppy mee naar huis kunnen nemen. Wanneer dat mag, is bij wet geregeld. Ik krijg dan ook vaak vragen zoals: Wanneer mag een pup het nest verlaten? Na hoeveel weken mag de pup de moederhond verlaten?

Het beter is om de pups langer, bij de moeder en hun plek waar ze opgroeien, te laten verblijven. Mits de plek waar ze opgroeien een verantwoorde plek is, waar de moederhond en haar pups op een goede manier verzorgt worden. En de moeder hond of een andere volwassen hond, zoveel mogelijk bij het nest aanwezig zijn. Dit is vooral van belang voor de ontwikkeling van de pup, zonder dat je later problemen krijgt.

De wettelijke leeftijd dat pups naar de nieuwe eigenaar mogen is 7 weken en is bij de wet geregeld. Maar dit is niet de juiste leeftijd om de grote overgang voor een pup goed de kunnen verwerken. Met grotere kans op gedragsproblemen in de toekomst.

Het is belangrijk dat puppies al vanaf dag 1 met mensen in contact komen. Even aaien en zachtjes knuffelen bijv tijdens het weegmoment, zijn belangrijk in de inprentingsfase van de pup.

Tevens is het van belang dat men oplet waar de pup geboren wordt. Het meest ideaal zou zijn dat de moederhond geen onnodige stress heeft gehad tijdens de zwangerschap.

 

Dat houdt in dat ze in haar eigen huis is en daar ook zou moeten bevallen. Een rustige plek waar ze zich veilig voelt is iets waarover nagedacht dient te worden door de fokker. Ook de omgeving, waar de moederhond van de puppy's bevalt en verblijft met het nest, moet rustig zijn. Veel prikkels zorgen voor onrust bij de moederhond en de puppy's = stress. Als stress vanáf zo'n jonge leeftijd aanwezig is, blijft de hond zijn hele leven stressgevoelig en zullen de gedragsproblemen snel ontwikkelen.

In de praktijk:

  • een nest krijgen op een plek waar regelmatig een wasmachine staat te draaien, is geen goede plek voor een bevalling en voor rust voor de puppy's.
  • een nest krijgen in een kennel waar veel geblaft wordt en onrust is, is geen goede plek.
  • jonge puppies op laten groeien in een omgeving waar veel prikkels zijn, is geen goede plek.

Pasgeboren en jonge puppies hebben veel rust nodig om goed op te groeien. Even ter vergelijk een wolvenroedel zoekt altijd een rustige plek op om de pups groot te brengen en wolven puppy's rusten, over de dag verdeeld, 22 uur per dag. Dus een rustige, comfortabele, hygienische omgeving zijn de basis voor goede omgeving voor moederhond en het nest = uiteindelijk een in balans zijnde stabiele pup.

Kennismaken en vertrouwd worden met mensen, is vanaf de eerste weken erg belangrijk. Maar je hoeft de pup ook niet te overprikkelen, met teveel en/of te vaak (vreemde) mensen.

 

Dat wil niet zeggen dat ze ergens achter in een schuur moeten zijn. In het begin als ze nog heel klein zijn is rust het belangrijkst, maar op het moment dat de puppies een beetje de wereld gaan verkennen, is een verrijkte omgeving, zeer belangrijk voor een goede socialisatie afgewisseld door goede rustmomenten van minimaal 2 uur per rustmoment. (liever langere

Het is belangrijk dat jonge puppy's voldoende menselijke aandacht krijgen, gedurende de gehele periode dat ze bij de fokker zijn. Vandaar dat het belangrijk is, dat een fokker het liefst maar 1 of hooguit 2 nestjes heeft.

rustmomenten)

 

 

Ik zie het liefst dat een pup opgroeit in een huiselijke omgeving = in huis, maar met een balans van korte socialisatie momenten en daarna weer lekker kunnen uitrusten op een minder prikkelrijke plek in huis.

Zodra de puppy's wat ouder worden, moeten ze ook kennis kunnen maken met andere omgevingen, zoals even lekker kunnen spelen/verkennen in een veilige tuin.

Zo werd mijn jonge pup Djive al gesocialiseerd om het verblijf in een bench prettig te vinden. De bench bleef altijd open staan en als de puppies het zelf fijn vonden konden ze erin gaan liggen. Dat is een van de dingen die een goede fokker kan doen voor socialisatie.

++++++++++++++

Foute fokkers: hondenhandel levert veel geld op !!!

https://www.dierenbescherming.nl/foute-puppyhandel

Er worden jammer genoeg, ook veel puppy's, uit onwetendheid gehaald op plekken, waar je niet kunt controleren of moederhond aanwezig is. Er zijn ook plekken, waar een heleboel puppies van verschillende rassen worden verkocht. Dit noemen we geen fokkers maar hondenhandelaren.

Er wordt in de hondenhandel net zoveel geld verdiend als in de drugshandel.

Op advertentie sites zoals "Marktplaats", worden heel veel puppy's te koop aangeboden. Er wordt vaak een "plaatje" gerecreëerd, dat het een nestje is, wat thuis geboren en opgegroeid is. In heel veel gevallen is dit bedrog en worden er gewoon puppy's uit de buitenlandse hondenhandel aangeboden. Even wordt er gedaan of de pup thuis is opgegroeid en zodra die verkocht is, wordt er uit de schuur of andere plek weer een nieuwe gehaald voor de verkoop. Vergelijk de telefoon nummers op de site, vaak wordt er onder hetzelfde nummer meerdere honden aangeboden. Of ze hebben meerdere telefoons en dan krijg je wel iedere keer eenzelfde persoon aan de telefoon, ook al bel je een ander nummer. Mocht je toch daar een pup willen kopen, zorg ervoor dat je nooit op het afgesproken tijdstip, gaat kijken, maar kom maar ruim 2 uur van tevoren, dan is het "bedrog" vaak nog niet klaar en zul je ook geen toestemming krijgen om binnen te mogen kijken. Het kan ook zijn dat er net een andere klant met een pupje weggaat. Blijf alert en argwanend. Koop nooit een pup waar je het niet vertrouwd, je steunt alleen maar de honden handel met alle gevolgen voor alle verwaarloosde, zieke en uitgebuite honden.

Mensen kopen deze puppy's omdat ze de prijs van een goed gefokt en verzorgd puppy te duur vinden.      Maar ze realiseren zich vaak niet dat het goed verzorgen van de ouderdieren, voordat ze een nest krijgen, ook geld heeft gekost.      Ook de gezondheidsonderzoeken welke de ouderdieren hebben ondergaan, zijn een investering in de gezondheid van je toekomstige pup.

Ook zorgen serieuze fokkers goed voor de puppy's, met de juiste aandacht, voeding en huisvesting voor zowel moederhond als de pups. Ook de dierenarts onderzoeken en juiste inentingen zijn een belangrijke kostenpost.

Hierin geldt echt, goedkoop is vaak duurkoop. Gezondheidsproblemen door niet de juiste verzorging en de juiste inentingen, zijn bij de pups van hondenhandelaren een groot probleem. Maar bezorgen de eigenaar van zo'n pup, ook hoge dierenarts kosten in de (nabije) toekomst.

Deze angstige moederhond en haar angstige puppy's hebben waarschijnlijk, zelden of nooit, op de juiste manier, kennisgemaakt met mensen. Angst voor mensen, zal hun hele leven aanwezig blijven. Ze wennen uiteindelijk wel aan 1 of 2 personen, maar angst voor mensen in het algemeen, zal hun hele leven blijven bestaan.

 

En dan spreken we nog niet eens over de geestelijke tekortkomingen die de pups ervaren hebben tijdens hun jonge leven. Hierdoor ontstaat angst en angst is een van de meest voorkomende reden, dat honden gedragsproblemen vertonen.

Deze Golden Retriever, heeft grote angst. De hond is helemaal verstard van angst. De hond vindt de situatie zo eng, dat hij nog niet eens durft te bewegen. Slechte socialisatie in de puppy tijd is hiervan de oorzaak.

 

 

Angstig agressief gedrag. De basis van dit gedrag is angst. Ook hier geldt vaak dat een slechte socialisatie in de puppy tijd, de basis is van dit gedrag.

Deze Jack Russell wilt niet meelopen aan de lijn. De hond vertoond angstig gedrag. Dit zie je aan zijn hele houding, het oogwit en de naar achteren gevouwen oren. Staart is ook erg laag (niet te zien op de foto). Zelfs met een lekkere beloning, lukt het niet om de hond te motiveren. Ook hier is socialisatie in de puppy tijd, een belangrijke oorzaak, waarom deze hond moeilijk te motiveren is om te lopen aan een riempje.

++++++++++++++++

Mijn pup Djive, samen met haar moeder. Tot en met de 10 weken, zijn ze bij elkaar geweest en heeft Djive nog heel veel van haar moeder geleerd.

Wat is de beste leeftijd voor een pup om de moederhond / het nest te verlaten?

Wat we moeten beseffen is dat de puppytijd een gevoelige periode is en het sowieso onnatuurlijk is wanneer een pup bij zijn moeder en nestgenoten weg wordt gehaald. Het zal altijd een bepaalde mate van stress veroorzaken bij de pup. De nieuwe eigenaar zal daar begrip voor moeten hebben.

Mijn pup Djive, op de parkeerplaats bij de autosnelweg, tijdens haar 1st autorit. Even plas-pauze voor de pup, tijdens de lange autorit.

 

 

 

 

 

 

 

Bouvier pup samen met een van de kinderen, in de pup zijn nieuwe thuis. Het meisje is op een goede manier bezig, om de pup aan haar te laten wennen. Rustig zittend en de pup onder de kin aaiend = vriendschappelijk. Bovenop aaien kan bij de eerste ontmoeting als bedreigend / intimiderend overkomen. De nieuwe bazin van de pup = moeder van het meisje, kijkt al zittend aan de tafel of het allemaal goed gaat.

Ook moet de nieuwe eigenaar er zorg voor dragen, dat in de 1st week, de omgeving rustig is.  Zodat de pup vanuit zijn eigen vrijheid de omgeving zowel in huis als in de tuin, rustig kan leren kennen. Dus geen andere mensen op visite, alleen de eigen gezinsleden. Dat zijn voor de 1st week indrukken / prikkels genoeg.

  • Het boek "Puppy, ik heb je lief!" van Helena Schmets, is een hele mooie leidraad om je puppy te begrijpen en te begeleiden.

Gelukkig is er wel onderzoek gedaan met hoeveel weken een pup het nest mag verlaten en wanneer niet:

  • Voor 6 weken naar de nieuwe eigenaar: dit heeft een negatief effect op de psychische ontwikkeling, gezondheid en gewicht van de pup en is er grote kans op probleem gedrag.
    Het is in elk geval zeer onverstandig om een pup voor de 6 weken bij de moederhond weg te nemen.
  • Tussen 6 en 7 weken: op deze leeftijd hebben de pups een sterke binding met hun omgeving en het nest waarmee ze samenleven. Halen we ze in deze periode weg, dan is het zeer stressvol voor een pup en kan het desastreus zijn voor de rest van zijn leven. De kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen is zeer groot. Deze pups zijn doorgaans later zindelijk, slopen meer en blaffen meer (uit angst) dan pups die later het nest verlaten.
  • 8 Weken: Rond de 8 weken zitten pups in hun eerste zogenaamde “angst periode” waarin veel situaties

    Mijn oude hond Funky, ging demonstratief zitten in het nieuwe mandje van Djive. Op deze manier laat ze waarschijnlijk zien, dat zij degene is, die het in dit huis, voor het zeggen heeft. Funky is een geweldige , vervangende moeder voor Djive geweest.

    ineens beangstigend kunnen zijn. Het is onverstandig om een pup aan een compleet nieuwe situatie te laten wennen in deze mentale toestand.

  • Vanaf 8,5 week: Op deze leeftijd kunnen pups al enige controle hebben over hun blaas en ontwikkelen ze een voorkeur om op een bepaalde plek te plassen/poepen.
    Vanaf deze leeftijd is het mogelijk om pups naar de nieuwe eigenaar te laten gaan, echter voor de pup zou het beter zijn om langer in het nest te blijven (Fuller, 1967 ).
    Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de moederhond haar pups de zogenaamde “bijt-rem” leert tussen de 6 en 12 weken. Bij de bijt-rem wordt pups duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen “vriendelijk” bijten, bijten om te verdedigen en bijten om te doden. Bijten om te doden is alleen geoorloofd om aan eten te komen. Tot 9 weken is dit volgens Karel Overall in onvoldoende mate aangeleerd aan de pup. Alleen de moederhond of een andere volwassen hond kunnen dat leren aan de pup, wij mensen kunnen dat niet!
  • Dus de vraag “wanneer mag een pup het nest verlaten?” is dan wel bij de wet geregeld, maar het is zinvol om daar zorgvuldig over na te denken en de pup liever wat langer in het nest te laten. Zo leert de moederhond de pups “bijt-rem” aan tussen de 6 en 10 weken. Dit is iets wat alleen een moederhond of een andere volwassen hond aan een pup kan leren.
    Veel puppy eigenaren die een pup met 7-8 weken in huis nemen, klagen veel meer over het bijtgedrag van hun pup. De rol van de moederhond moeten we dan ook zeker niet onderschatten.
  • Mijn persoonlijke ervaringen als hondentrainster Of het blijkt dat de pup gekocht is bij een broodfokker, een dierenwinkel of de moederhond was toevallig afwezig tijdens de koop. De meeste pups die bij mij op les komen zijn rond de 8 weken naar de nieuwe eigenaar gegaan en de meest gehoorde “klacht’ van puppy eigenaren is het bijten. Een van de oorzaken is dat de moeder hond niet voldoende lang aanwezig is geweest en de pups op te jonge leeftijd verplaatst zijn naar een voor hun onbekende plek (de pup zijn nieuwe tehuis). Dit geeft behoorlijk veel stress / spanning en kan daarom zorgen voor gedragsproblemen in de toekomst.

    Bordeaux Dog Tieska en New Foundlander kruising Bear, zijn van die grote rassen, die langer in het nest zouden moeten blijven (13-14 weken) voor de beste ontwikkeling. MAAR ALLEEN ALS HET EEN GOED NEST IS BIJ EEN GOEDE FOKKER.

  • Overweeg Je Een Pup Aan Te Schaffen? Denk niet te snel dat 1 of 2 weken niet zoveel uitmaakt, want het kan juist een wereld van verschil zijn. Overleg dit vroegtijdig met de fokker en niet op het laatste moment, dit om misverstanden te voorkomen.
  • De bekende Amerikaanse dierenarts Karen Overall zegt er het volgende over:
    “Wanneer fokkers er geen moeite mee hebben om al met zindelijkheidstraining te beginnen, is het voor de meeste pups beter om bij hun familie te blijven tot minimaal 10 weken. Het hangt echter ook af van het individu en de situatie. Pups kunnen naar hun nieuwe eigenaar tussen de 8,5 en 12 weken en de erg grote rassen 13 tot 14 weken, maar ik moedig mensen aan te kijken naar het individu zelf, iets wat we helaas vaak negeren”.

 

De 3 V's en de 3 R's zijn super belangrijk voor de ontwikkeling van de pup zowel op de plek waar de pup geboren wordt en opgroeit als bij de nieuwe eigenaar thuis.

  • De 3 V's  staan voor Vocht - Voedsel - Veiligheid en vooral VEILIGHEID  wordt nogal eens vergeten.
  • De 3 R's  staan voor Reinheid - Rust - Regelmaat en vooral RUST wordt ook nogal eens vergeten.
  • Juist VEILIGHEID EN RUST  zorgen ervoor dat een pup / jonge hond zich kan herstellen van alle indrukken die hij/zij meemaakt in het jonge leven.
  • Bedenk dat dit kleine wezen maar 9 weken in de buik heeft gezeten, doof en blind te wereld komt en als nestblijver zich nog volledig verder dient te ontwikkelen. Even ter vergelijking een paard zijn dracht is tot 12 maanden en die van een olifant tot 22 maanden. Onze eigen mensen zwangerschappen duren 9 maanden. De hersenen van een pup dienen zich, na de geboorte nog in het geheel te ontwikkelen.
  • Er zijn onderzoeken gedaan met pups die in een CTscan zijn geweest en waar ze de hersengroei / ontwikkeling van hebben onderzocht. Daaruit is gebleken dat de pups van kleinere rassen het beste tot 9 a 10 weken bij de fokker kunnen blijven. De middel grote honden hun hersenen zich langzamer ontwikkelen dan de kleinere rassen ( hoe groter hoe langer het doorgroeien naar volwassenheid duurt) en deze middelgrote honden het beste zo rond de 11 a 12 weken, klaar zijn voor de grote overgang naar hun nieuw tehuis. Echter de grote rassen hebben de minst snelle hersengroei en hun hersenontwikkeling is pas, op de leeftijd van 13 a 14 weken, klaar voor de  grote overgang naar hun nieuw tehuis.

Ook belangrijk is om de pup vooral een veilig gevoel en voldoende rust te geven, geen hoge eisen aan de pup te stellen en als het lukt (honden oppas inhuren) de pup niet alleen te laten in de eerste maanden. Veilig gevoel kun je creëren door de pup op een heel rustig tempo te laten wennen aan nieuwe prikkels en vooral niet alles tegelijkertijd te willen. Je hoeft de pup niet te overladen met socialisatie momenten.

De pup hoeft alleen maar, met een paar belangrijke items kennis te maken en dat kan in een rustige omgeving. Bijv het is goed om een pup aan auto's te laten wennen, maar je hoeft er niet mee langs een drukke weg te gaan staan. Dit is teveel voor de pup en die kan dit in het begin niet verwerken. Als je een kind wilt leren zwemmen, gooi je hem ook niet meteen in het diepe.

Belangrijke items om mee kennis te maken zijn:  een auto, fiets, vreemde volwassenen zowel man als vrouw, vreemde kinderen (mits goed opgevoed en rustig) en lieve, sociale, rustige honden. Naar de markt gaan en een terrasje pakken, zijn goed voor de wat verdere toekomst, als de pup de alledaagse prikkels kan bevatten.

Rust is ook zeer belangrijk een wolven pup rust/slaapt zo'n 22 uur per dag. In de natuurlijke omgeving van de wolven pups is altijd een in balans zijnde volwassen hond aanwezig, als de roedelgrote het toelaat. Is er geen wolvenoppas, dan blijven de pups zoveel mogelijk in of bij het hol en rusten.

Genetisch zijn een hondenpup en een wolvenpup bijna hetzelfde, daarom kun je deze 2 soorten kruisen en je krijgt vruchtbare nakomelingen = Saarloos wolfshond en de  Tsjechoslowaakse wolfshond. Een paard en een ezel kun je ook kruisen, maar dan krijg je een muilezel welke niet meer vruchtbaar is.

In onze drukke samenleving is 22 uur rust voor een pup, wat moeilijk te bereiken, maar laten we ernaar streven, zoveel mogelijk rust momenten in te bouwen, het beste in totaal zo'n 18 uur. Het liefste rustmomenten van zo'n anderhalf tot 2 uur, verdeeld over de dag.

Wat Kunnen Wij Doen Om De Opvoeding Succesvol Te Laten Zijn?

  • Door meer te kijken naar hoe een moederhond haar pups opvoedt en niet zozeer te doen wat wij denken dat goed is.
    Je hoeft echt geen “duidelijke roedelleider” te zijn om te voorkomen dat jouw pup ontspoort. Honden ontsporen juist vaak omdat ze bij ons mensen wonen…
  • Bedenk ook dat wij niet zulke goede opvoeders zijn als honden en zij het veel beter kunnen dan wij. Verdiep je in de nieuwe inzichten die wij hebben over honden zodat je weet dat zij van nature in harmonie leven en het liefst conflicten vermijden. Coach je pup met liefde en geduld naar volwassenheid en leer hem zelf zijn briljante hersenen te gebruiken.

    Het boek 'kalmerende signalen" van de wereld beroemde Turid Rugaas, is het belangrijkste boek met betrekking tot het herkennen en toepassen van de, voor de leek, "verborgen" hondentaal.

  • Een goed sociale volwassen hond, zal de pup opvoeden, door veel geduld te hebben en vooral een goed voorbeeld te zijn. Het spreekwoord, "Dat wat je zaait, ga je oogsten" passen de goede volwassen honden direct toe. De volwassen hond zal NIET boos worden, grommen en/of uitvallen, maar de pup leren rust te nemen en gebruik maken van de "kalmerende signalen". Dat is hoe een pup begeleid, moet worden.
  • Vraag jezelf dan af: “Wanneer kan mijn pup het nest verlaten?” in plaats van “Wanneer mag mijn pup het nest verlaten?” Kijk naar het individu en de situatie waarin de pup zich bevindt.
  • Als een goede fokker naast de moederhond nog andere honden mee mogen doen aan de opvoeding van de pups dan kan dat een voordeel kan zijn.

Leren vanuit straf is erg stressvol voor een pup (geldt voor iedere hond). Het komt ook vaak voor dat hondenliefhebbers erg hoge eisen stellen aan de pup, waaraan deze nooit kan voldoen! Een pup wordt vaak direct blootgesteld aan allerlei commando’s en er wordt veel gecorrigeerd voor gedrag wat voor de pup volkomen normaal is. Natuurlijk kunnen we hem leren zich aan bepaalde mensenregels te houden, maar leren vanuit straf is stressvol en ook daar kan bijtgedrag een gevolg van zijn.

+++++++++++++++++++

Tips voor goede fokker.  Pup blijft langer in nest.

Waar moet je opletten om de pup zo goed mogelijk te begeleiden, wanneer de pup langer in het nest blijft.

Ook voor de fokker staan in dit boek, tips om als richtlijn te gebruiken en om te weten wat voor een ontwikkeling de pup doormaakt.

Djive samen met haar moeder, wild aan het spelen met een tak. Veel activiteiten, zijn voor de jonge pups, ongezond en kunnen schade aan wervels en gewrichten veroorzaken. Dit wordt vaak pas op latere leeftijd zichtbaar.

Ik heb zelf kunnen ervaren, dat ook de goede fokkers, fouten maken in het begeleiden van de pups, als de pups langer in het nest mogen blijven. Dit omdat mijn laatste 2 puppies Djive in 2013 en Ally in 2017, op mijn verzoek, tot de 10 weken bij de fokker zijn gebleven.

Jammer genoeg zijn de pups vanaf de leeftijd van 8 tot 10 weken, niet goed begeleid geworden. De gevolgen zijn nu nog steeds aanwezig.

 

 

Een röntgen foto van een pup op jonge leeftijd. Op deze foto is goed te zien, dat de plekken waar de botten elkaar niet raken, de botten aan elkaar vast zitten met kraakbeen. Kraakbeen is niet te zien op een röntgen foto. Daarom zijn puppy's snel geblesseerd en kunnen daardoor blijvende klachten overhouden. Puppy's moeten voorzichtig begeleid worden en ruw spel en andere heftige activiteiten, moeten worden voorkomen.

Bij Djive was er wild spel vanuit de moederhond, vooral met takken rennen, zodat de puppies er in konden bijten (uitnodiging spel) en de tak vast konden houden. Daaruit volgde het wild op en neer rennen, moeder en pup  samen de tak vasthoudend en een stevig "trek-spelletje" door de grote tuin. Djive heeft al heel erg lang last van haar halswervels en kaakgewricht, maar ook wel vaker last van een blessure in de voorhand/schoudergewricht. De kans is erg groot dat deze klachten zijn veroorzaakt door het ruwe spel tijdens haar puppy tijd. Djive wordt regelmatig behandeld door een osteopaat en een fysiotherapeut voor honden

Maar ook op geestelijk gebied heeft Djive in die extra 2 weken, door activiteit van de moederhond, schade opgelopen. Dat werd direct duidelijk toen ik Djive ging halen. Moeder was met 3 van de overgebleven puppy's in de tuin, toen ik arriveerde om Djive op te halen. De moederhond begon luid te blaffen (waken) en op dat moment schoten de puppy's in grote paniek weg, een schuur in. Dit blaffen van moederhond en de paniek van de puppy's heeft, in de 2 weken dat Djive langer bij de fokker was, zeer regelmatig afgespeeld. Dit veroorzaakt teveel stress op jonge leeftijd. Omdat dit zo jong gebeurt, blijft de pup en later de volwassen hond zijn hele leven lang extra stressgevoelig. Ook betekend voor Djive een blaffende hond, nog steeds GROOT  ALARM, dus nog meer extra stress in het leven van Djive. Djive reageerde vroeger met paniek op het horen van een blaffende hond en willen vluchten. Nu dat ze volwassen is reageert ze met zelf furieus blaffen en de blaffende hond (mocht ze die zien) te willen wegjagen. Dus al met al veel stress en extra stress gevoelig zijn, dit tast op lange termijn de gehele gezondheid aan.

 

Ally als kleine ondeugende pup. Ook bij Ally zijn er veel activiteiten geweest, die haar geen goed hebben gedaan. Ze heeft in de 2 weken dat ze langer is gebleven, veel met een jonge reu, gespeeld. Het spel was vaak erg wild. Ally heeft al vanaf ik ze heb gekregen met 10 weken last van haar rug. Dit uitte zich in kreunen en steunen met plassen en poepen. Pas na een tijdje realiseerde ik me dat dit te maken had met rugklachten. Op dit moment zijn we nog steeds aan het dokteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch databestand of op welke andere wijze ook , zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Hondenschool “Hondsvertrouwen” Anja Doove gediplomeerd gedrag en trainingsdeskundige.

Specialisaties:

  • Positieve omgang tussen mens en hond in allerlei aspecten en disciplines.
  • Begeleiden van probleem gedrag tussen mens en hond.
  • Begeleiding in “veilige omgang tussen kind en hond”.