Voeding, boeken en trainingsmaterialen

3 mtr lijn zorgt voor een ontspannen wandeling

Aan deze pagina wordt nog verder gewerkt.

Wat jij nog niet wist over wandelen met een lange 3 meter hondenriem

Honden houden ervan om veel te snuffelen op hun eigen tempo. Het is een natuurlijke behoefte en voor honden een soort ‘sociale media’. Lekker snuffelen om alle nieuwe geurtjes te ruiken en te analyseren maakt dat honden in hun koppie moe worden. Snuffelen zorgt voor ontspanning, het kalmeert honden en het kan zorgen voor minder stress bij stressgevoelige honden. Wandel met een lange riem op een rustig tempo, waarbij de je vrijheid geeft aan jouw hond én toch de veiligheid in de gaten kunt houden.

Een korte lijn en een hoger wandeltempo, zorgen voor een gespannen hond.

Aan de korte riem gaat ontspannen wandelen vaak wat moeilijker. De hond kan zijn eigen tempo niet zelf bepalen. Aan een korte riem trekken de meeste honden sneller omdat ze minder ruimte hebben en je kunt het trekken ook snel versterken. Zodra de hond even ergens wilt snuffelen, staat de riem al strak. Zelf ga je dan ook meer aan de riem trekken, de hond kan hier onrustiger van worden en kan hierdoor ook meer gaan trekken.

Wanneer je ontspannen en rustig wil wandelen, kun je dit het beste doen door te wandelen met een gewone 3 meter riem en goed zittend tuig.

Wandel je op een rustig tempo, dan gaan veel honden automatisch meer snuffelen. Snuffelen is stress verlagend en ontspannen voor honden. Als de hond ergens snuffelt, geef de hond hiervoor de tijd en blijf even stilstaan. Geef de hond de ruimte en vrijheid waar dit mogelijk is en hou hierbij de veiligheid, zoals het verkeer, in de gaten. Probeer het maar eens uit en kijk wat voor verschil dit kan maken.

Let op: het hoeft niet zo te zijn dat een hond automatisch meer gaat snuffelen, achter gedrag kunnen vele oorzaken zitten. Honden met veel stress, pijn, angst of een groot jachtinstinct zullen alsnog aan de riem trekken. Deze honden hebben baat bij advies op maat door de gedragsdeskundige van "Hondsvertrouwen", zodat er aan de oorzaak van gedrag gewerkt kan worden.

Een normale lange riem of een uitrolriem?
Veel mensen denken bij een lange riem aan een uitrolriem. Dit is een riem die je met één hand vasthoudt en die automatisch langer en korter wordt. Deze riemen kunnen in sommige situaties handig zijn, maar er zitten ook een aantal nadelen aan:

  • Er staat altijd druk op de riem. Voor sommige gevoelige honden kan dit onprettig zijn, waardoor ze bijvoorbeeld sneller reactief reageren zoals blaffen, uitvallen en dergelijke. Ook kan een hond door een uitrolriem leren trekken aan de riem. Een hond kan leren trekken, omdat hij leert dat hij alleen vooruit komt, wanneer er spanning op de riem staat. Aangezien er met een uitrolriem altijd spanning op de riem staat, zal een hond bij een normale riem naar het uiteindelijk van de riem willen lopen omdat hij heeft geleerd dat hij op die manier komt waar hij wilt, door te trekken.
  • Je kunt jezelf, maar ook je eigen hond of een hond die je tegenkomt, verwonden aan de riem. Vaak is de riem scherp en als je in een noodsituatie je hond bij je wilt halen, kan de riem in je handen snijden. Met een normale, lange riem kun je je hond bij je nemen zonder dat je je handen snijdt.
  • Er zijn al meerdere honden vermist geraakt omdat zij schrokken van de uitrolriem die op de grond viel. De riem valt met een klap op de grond, de hond schrikt en rent weg en de riem sleept erachter aan. Dit maakt vaak veel lawaai, wat voor honden erg eng kan zijn.
  • Sommige uitrolriemen zijn niet betrouwbaar. Zo gebeurt het wel vaker dat de stop (die ervoor zorgt dat de riem stil blijft staan en niet verder kan uitrollen) doorschiet waardoor een hond toch de weg op kan schieten.

Wandelen met een gewone, lange 3 meter riem is voor honden vaak prettiger en veiliger. Maar ik hoor je denken..

“Een lange 3 meter riem, dat is toch gevaarlijk? Dan kan mijn hond zo de straat over steken!”.
Ja, dat klopt ook, maar.. het hangt er helemaal vanaf hoé je met de riem en je hond omgaat. Als je aan het wandelen bent en het is veilig, kun je de hond meer ruimte geven. Wanneer je langs een drukke straat komt, kort je de riem in zodat het voor iedereen veilig blijft. Laat je de riem altijd lang en let je niet op de omgeving (denk aan een kat die opeens wilt oversteken), dan kan het gevaarlijk worden. Anticipeer daarom goed op de omgeving als je met een lange riem loopt. Misschien iets meer moeite dan normaal, máár voor de meeste honden veel prettiger wandelen.

“Een lange riem, maar dan heb ik mijn hond niet meer onder controle?”
Moet een hond altijd onder controle staan? Wat houdt ‘onder controle zijn’ in? Wanneer je wandelt aan een lange riem, lopen de meeste honden rustiger en ontspannen dan aan een korte riem. Ze hebben meer vrijheid, kunnen meer keuzes maken en wanneer je een fijne band met je hond hebt, wat houdt ‘controle’ dan in? Met een goede band kun je gaan oefenen met je hond om even naar je toe te komen als je dit vraagt. Moeten honden altijd strak naast je lopen, of achter je lopen? Vraag je dan eens af: voor wie wandel je? Wordt jouw hond er gelukkig van als hij zijn natuurlijke behoefte (snuffelen) niet kan vervullen, wat erg stressvol is voor honden?

“Mijn hond gromt en/of valt uit naar andere honden, een lange riem is toch niet handig?”
Juist een langere riem is handig wanneer je een hond hebt die niet zo goed samen kan met andere honden. Je kunt de riem korter en langer maken wanneer dit nodig is. Veel honden kunnen wanneer zij los zijn wel met andere honden, maar aan de riem niet. Waar het vaak mis gaat, is dat je op straat een andere hond tegenkomt en recht op de andere hond afloopt met jouw hond. Voor honden is dit bedreigend, honden lopen vaak in bochtjes (curven) waarbij ze kalmerende signalen laten zien. Wanneer ze de ruimte niet hebben om een bochtje te maken, kunnen er problemen ontstaan. Honden weten dat ze aan de riem zitten en niet weg kunnen. Steek daarom over, loop zelf een bochtje of maak de riem langer zodat jouw hond zelf kan bepalen welke afstand hij neemt. Met een langere riem kan een hond makkelijker kalmerende signalen laten zien en uit de situatie gaan.

“Als mijn hond voor mij uit loopt, wordt hij toch dominant?”

3 meter lijn, communiceren met je hond en het leren van "wandelen zonder trekken", zijn de sleutel tot vele ontspannen en veilige wandelingen.

Dit is een groot misverstand. Veel mensen denken dat dominantie gelijk staat aan agressie. Een hond denkt niet in termen van ‘ranghoogste’ of ‘ranglaagste’. Een hond is er niet op uit om agressie in te zetten of ‘dominant’ te worden. Wij hoeven ook geen alfaleider of roedelleider te zijn. Honden hebben het nodig dat wij hen begrijpen en op de juiste manier begeleiden, zonder dat wij ervan uit gaan dat de hond ons wil overheersen en domineren.

Je kunt je hond gerust voor je uit laten lopen, hierdoor kun je de hond in de gaten houden en kan de hond veel prettiger wandelen dan wanneer hij strak naast of achter zijn eigenaar moet lopen. Een hond zal eerder gefrustreerd en gestrest raken wanneer hij strak naast moet lopen, dan wanneer hij rustig en ontspannen mag snuffelen en voor zijn eigenaar uit mag lopen. Het is voor de hond een hele andere beleving.